Tebenned bíztunk eleitől fogva... főoldal | hírek | áhítatok | archívum | könyv | imádságok böjtre | üzenőfal | adatvédelem | kapcsolat

2019. január 1.

Kanyargós út az éveken át

"Uram, vezess engem a Te igazságodban! Egyengesd előttem útjaidat!" (Zsoltárok 5,9)

Úton járunk. Az óév útja véget ért, és szinte elölről kezdjük számolni a kilométereket.
Az ember visszagondol a megtett útra. Mennyi mélység és hány huppanó volt? Néha olyan helyről jött a veszély, ahonnan nem is vártuk. Hátra nézve talán nem értjük, hogy az egyik út miért volt szabad, míg a másik járhatatlan. Sokszor elsőbbséget adtunk, de minket, ha gyengébbek voltunk, nem vettek figyelembe. Kisodródtunk az úttesten, ha az élet kanyarait nem tudtuk jól bevenni. Ráadásul szűk volt az út, és vadak jöttek szembe. Munkánk eredményessége mögé sokszor került kérdés.
De az élet megy tovább, és az út nem csupán a nagyoké. Aki azt hiszi, hogy neki gyorsan kell mennie, ő meghatározóbb és nagyobb, mint bárki más, nem biztos, hogy célba ér. A közlekedés nagy igazsága szerint előbb-utóbb mindenki alárendelt útvonalra is kerül.
De ha képesek vagyunk arra, hogy most, utunk fordulóján megálljunk egy kicsit, akkor kiderül, hogy nem érdekes a múlt, az a sok kilométer, amit már megtettünk, és talán hátranézve túlságosan lassúnak tartjuk a tempónkat. Talán megkérdőjelezzük, hogy volt-e értelme éppen ezen az úton és éppen ezzel a járművel haladnunk. De az sem számít, ha boldogan meséljük, milyen gyorsak is voltunk. Mindegy! Nem érdekes a jelen sem meddő zsákutcáival, látszólagos kilátástalanságával. Az egyetlen érdekes, hogy a jövőnek van záloga! Hogy létezik Valaki, aki világértelmezésükön túlmutat: Van valaki, akivel mindenkinek számot kell és szabad vetnie! A jövő záloga Isten. Nem az út a lényeges, nem is a tempó, nem a szabályok, hanem az, aki láthatatlanul magát az utat adta, és ott van minden mögött.
Utak kereszteződésében, saját elvárásainkon túl tekintetünket felemelhetjük Arra, aki visz az úton, és eligazgat mindent.
Az egyenes út valójában felfelé mutat: Istenre, aki ránk vár idelent, itt és most.
Minden emberi út elfogy egyszer, és Ő maga a jövőnk. Ezért érdemes benne bízni, és Őt várni 2019-ben is!