Tebenned bíztunk eleitől fogva... főoldal | hírek | áhítatok | archívum | könyv | imádságok böjtre | üzenőfal | adatvédelem | kapcsolat

2019. március 24.

Budaörs virágai

"Boldogok a tiszta szívűek, mert ők az Istennt meglátják." (Máté evangéliuma 5,8)

Böjt van. Ez a koncentrált figyelem időszaka.
Mindennapos tapasztalatunk, hogy csak úgy vagyunk képesek figyelni valamire, ha más dolgoktól viszont elvonjuk magunkat. Az első szó az igen. Csak a második a nem, lehet ez akár a böjti lemondás.
Egy megrendítő imádságra emlékszem, amely Budaörsön, a Kőhegy felé történt meg velem. Azt a történetet olvastam az evangéliumból, amikor Jézus kiűzi a kufárokat. Igyekeztem magam beleképzelni ebbe a történetbe, hiszen minden kor, minden ember másként látja Jézust. Lekuporodtam, és nézegettem a virágokat. Tavaszi héricsek, fekete kökörcsinek, leánykökörcsinek voltak mindenfelé. Ezek a kis teremtmények kidugják ilyenkor fejüket a földből, aztán néhány hét múlva el is tűnnek. Mintha valami varázspálca ütésétől előjönne a földből a csoda, de azután mire észbe kapunk, már el is tűnik. Nagyon kevesen tudják ezt. Még szerencse! Különben idejönnénk a túristák és letépkednék őket. Aztán ott üldögélve feltűntek lent az áruházak. Millió autó nyüzsög az utakon, de fogalmuk sincsen, hogy itt fent mi van. Ezt a csodát csak az látja, aki kikutatja, kiszáll a kocsijából, megkerüli a falut, és idetalál. Ebben a pillanatban megjelentek előttem Jézus és a kufárok. Mintha ez a világ örök kettőssége lenne. Mintha mindannyian néha kufárok lennénk. Magunk is száguldozunk a boltok bevásárló kocsijaival. A kérdés az, hogy a kellő pillanatban, amikor Jézus megérkezik, észrevesszük-e Őt. Ezek a virágok számomra az Élet jelenlétéről beszélnek.
Isten titokban itt van ebben a világban. Kérdés, hogy az ember képes-e arra, hogy megálljon, és rátekintsen a csodára.
Böjt van. Ez a koncentrált figyelem időszaka. Ilyenkor a szemünk is böjtölhet, ami nem azt jelenti, hogy becsukjuk, hanem azt, hogy arra összpontosítunk, ami emel, ami előre vezet, ami Isten világáról mesél, mint a virágok.